©onfraFoto – Frank van Leeuwen

De vrouwen door de jaren heen, 111 jarig Jubileum

De Haagse vrouwen namen in mei 2022 een vergelijkbaar besluit als de mannen. Met een afgtekende 6-0 zege op MNC pakten de meiden het kampioenschap in 1B. Vanaf de openingstreffer van Irene de Vreede tot aan het laatste doelpunt van Nikita Toet dwongen de ‘Ooievaars’ de bezoeksters van het Hofbad in het defensief en werden onbereikbaar voor de concurrentie. „Een hartstikke mooi resultaat. Maar omdat de basis te smal is zien we af van promotie” stelde coach Anton Heiden namens het team. De selectie uit 2022 bestaat uit de opvolgsters van de ploeg die een decennium eerder tussen hoofd- en eersteklasse pendelden. De zussen Olsthoorn, Sandra Thijsse, Femke Tamminga, Jimke van Iersel, Linda van der Spek, Malou van Duinen, Erica de Jong, Francine van Trierum-Lankhuijzen, Irene de Vreede en Mandy van Eijk zijn de voornaamste vertegenwoordigers van een pologeneratie die het Haagse vrouwenpolo destijds nadrukkelijk op de kaart zetten. Om meer trainingen mogelijk te maken organiseerden de dames een bijzonder evenement: in 2009 werd door hen in het Leidschendamse restaurant ‘De Haard’ een stijlvol sponsordiner verzorgd.

De voormalige hoofdklassers (de broers Alan en Arjen de Nooijer werden halverwege het eerste decennium van de nieuwe eeuw opgevolgd door Jeroen Wasserval) bleven in mei 2011 eersteklasser. Het team stond even op de drempel van promotie maar in een drieluik met PSV presteerden de Haagsen onder de scheidende Wassserval te wisselvallig om de stap naar de hoogste divisie te kunnen maken. Jim van Es nam het stokje oever, terwijl routiniers Linda van der Spek en Femke Tamminga stopten.

Een degradatie volgde maar in april 2013 werd met champagne en door Sandra Thijsse gebakken cupcakes het kampioenschap in 2A gevierd. Versterkt met Iris en Anniek ruitenbeek, Amber van Veen, Ilse slingerland en Marloes Knoester (nichtje van aanvoerster Erica de Jong) werd richting eersteklasse gekoerst. Die stap volgde in 2014.

 

Oliebollen

In december toonden de meiden niet alleen goed met een waterpolobal overweg te kunnen. Ook bleek het collectief bedreven met pollepel, garde, gist, meel en rozijnen. De ploeg eindigde het jaar met de enorme productie van 800 oliebollen en appelbeignets. De oma van midvoor Femke Tamminga leverde het familierecept voor het met appel gevulde eindejaarsgebak en de ploeg begon smorgens tien uur in de keuken van de ouders van Simone Eijk met de voorbereidingen. Vijf uur later stonden de 50 bestellingen gereed voor bezorging. Ondertussen popelden de Haagse polovrouwen om naar de eredivisie te promoveren. In april stelden de meiden met een klinkende 8-5 revanche met PSV de vijfde plek in de eersteklasse bond veilig. Waarmee het collectief naar de hoogste divisie doorstootte. Desondanks werd het contract met coach Jim van Es niet vernieuwd. Zijn team bedankte hem voor de samenwerking en het resultaat met een slagroomtaart met foto van alle speelsters.

Noekie Klein en Joey de Beer traden als coachend duo aan. Door een wijziging van de competitieopzet werden de vrouwen samen met PSV, Arnhem en Brandenburg in april 2016 echter weer in de eersteklasse geplaatst. „In die afdeling, die uit twee poules van acht teams gaat bestaan, kan beter gewerkt worden aan de opbouw. Daarom gaat Den Haag akkoord met de voorgestelde herstructurering” meldde Frank van Leeuwen in april 2016 namens het Haagse collectief. Een maand later zwaaiden Klein en de Beer af.

Den Haag nestelde zich in oktober 2016 vervolgens onder coach Floris ter Schiphorst stevig in de middenmoot van 1B. De vrouwen namen in een beslissende partij, ook dankzij een hattrick van Amber van Veen, met 10-7 afstand van VZV. Ter Schiphorst beloonde zijn speelsters vervolgens met een high five. „Ik ben trots op jullie want iedereen zat vanavond in de goede flow. En die leidde tot dit prima resultaat” roemde hij zijn speelsters die inmiddels aan een feesttaart waren begonnen. Om vervolgens in januari 2017 het verblijf in de subtop veilig te stellen. Een jaar later eindigde de ploeg op de zesde plek van de overgangsklasse A. Dat lukte overigens zonder Amber van Veen, die vanwege haar studie farmaceutische wetenschappen een jaar voor de Zweedse topclub Järfälla Simsällskap speelde. „Gezien de beperkte selectie helemaal geen slecht resultaat” verwoordde Ter Schiphorst het sentiment binnen het team.

 

Vervolgens trad Jim van Es als opvolger aan en hij zag z’n ploeg versterkt met een opmerkelijk talent: Lotti Verhagen. De nieuwkomer was destijds Zwitsers jeugdinternational. De dochter van Nederlandse ouders overbrugde bijna wekelijks, meestal met haar vader als chauffeur, de 700 kilometer tussen Basel en het Hofbad, waar haar twee avondtrainingen en een wedstrijd met de Haagse eersteklassers wachtte.

Hulp

Van Es maakte zijn karwei echter niet af en maakte in 2019 de overstap naar eredivisionist ZPB. „De competitie en het bekertoernooi startten en er was geen leiding voor het team. Gelukkig sprong oud speelster Esmee Paans tijdelijk in het gat” blikt Vincent Wijsman terug. De toenmalig voorzitter van de Haagse polocombinatie benaderde vervolgens enkele voormalige ZIAN-spelers met een verzoek om hulp. Voormalig hoofdklassecoach van de ZIAN-vrouwen Arjen de Nooijer, en de goalies Leon Paul Quartel en Martin Nederlof zegden hun medewerking toe. Arjen benaderde daarop zijn broer Alan, of hij ook ‘in’ was om Den Haag uit de puree te helpen. De mannen namen om beurten succesvol de honneurs waar. Dat was zonder topkeepster Larissa Kuipers, die een aanbod van het Barcelonese ‘Mediterrani’ niet kon laten lopen. Ze werd zeer verdienstelijk door Annelies Stap vervangen. Uiteindelijk werd in mei 2020 in oud Olympiër en ZIAN-ees Anton Heiden een enthousiaste -en vaste- opvolger gevonden.

Vervolgens sloeg het noodlot toe: het coronavirus hield de wereld in zijn greep en vele sportevenementen sneuvelden. Ook het waterpolo werd keihard getroffen. De competities werden afgebroken of geherstructureerd. De vrouwen zouden daardoor bijna anderhalf jaar niet spelen. Van de nieuwe generatie speelsters maakten Nikita Toet en Ruby Molenkamp, beiden met een passie voor hairstyling en kleding, van de nood een deugd. Zij legden zich in november 2020 op de finalestrijd om de prestigieuze ‘Wella Trend Vison Award’. De meeste speelsters werden geïnstrueerd op het afnemen van Covid-test en stonden zo garant voor de verplichte wekelijkse tests van de mannen. Een voorwaarde van de KNZB voor de mannen om eredivisie te mogen spelen.

Kampioen

In maart 2021 verzuchtte Heiden: „We houden de moed erin en ik heb vernomen dat de KNZB er aan denkt om de eersteklasse met vriendschappelijke wedstrijden af te ronden. Om volgend seizoen weer serieus verder te gaan. Maar deze competitie is voorbij”. Het zou tot oktober duren voordat zijn selectie weer in actie kon komen. Doelvrouw Larissa was terug van haar Spaans avontuur en ook de Zwitserse Lotti Verhagen was weer van de partij. „De coronaonderbreking vorig jaar was voor ons allemaal een flinke klap. Natuurlijk snapten we dat de competitie onder die omstandigheden niet verder kon maar we hadden zo’n zin om weer met elkaar te kunnen spelen” merkte Larissa in de Haagsche Courant op. Vervolgens kon ‘Lars’ weer ouderwets ‘los’ in het openingsduel met ZV Haerlem. De hervatting resulteerde in mei 2022 via een 6-0 zege op het Dordtse MNC in een kampioenschap. Vanaf de openingstreffer van Irene de Vreede tot aan het laatste doelpunt van Nikita Toet dwongen de favorieten de Dordtse bezoeksters in het defensief en werden zo in het Hofbad onbereikbaar voor de concurrentie. „Een hartstikke mooi resultaat voor deze Haagse meiden. Maar omdat de smalle basis dat niet toelaat, zien we af van promotie”, stelde coach Anton Heiden, die met rechterhand Francine van Trierum-Lankhuijzen met zijn ‘meiden’ een sterk seizoen afsloot.

Die boodschap werd al eerder publiekelijk kenbaar gemaakt door vaste krachten Emilie van Zeggelaar, Irene de Vreede en Iris Ruitenbeek. De routiniers zijn niet alleen betrouwbare steunpilaren voor het eerste maar maken ook deel uit van het bestuur van Waterpolo Den Haag. „We wilden iets extra’s voor het polo doen en Waterpolo Den Haag is een prima concept”, vindt Iris. „Het collectief bestaat uit de clubs HZZIAN, CWP, DSZ en ZCR en DES levert een zijdelingse bijdrage. Ondanks de cultuurverschillen tussen de verenigingen verloopt de samenwerking steeds beter. Je ziet talenten doorstromen en we spelen met vier heren, twee dames en twee jeugdploegen. Die basis moet eigenlijk breder zijn maar daarvoor ontbreekt financiële ruimte. We missen een stevige sponsor, terwijl de badhuren de pan uit rijzen”, lichtte voorzitter Iris Ruitenbeek toe. Ploeggenote Amber van Veen steunt haar club op een eigen wijze. De onmisbare linkshandige schutter is actief in de jeugdcommissie en steeds beschikbaar als invaller van de instructiestaf. Daarmee leveren deze vrouwen, samen met vele andere vrijwilligers, op eigen wijze een substantiële bijdrage aan de continuïteit van poloënd HZZIAN en Waterpolo Den Haag.

Ga terug

  1. De Houtzagerij
  2. De Waterthor
  3. Escamphof
  4. Forum Kwadraat
  5. Zuiderpark
  6. Overbosch
  7. Hofbad