Praat praat "Ode aan Ron Verroen"

Geboren in 1949. Wedstrijdwemmen was onze passie en zo ontmoetten we elkaar in het Zuiderpakzwembad tijdens de Kringkampioenschappen van 1964. In ’64 was daar ineens een gespierde blonde gozer van ZIAN die steeds net wat sneller aantikte dan ik. Daar was niet tegenaan te zwemmen. De naam: Ron Verroen. Net terug uit USA, waar hij trainde bij de legendarische Georges Haines. Samen met grote namen als Don Schollander, Mark Spitz en Dawn Frazer, lag je daar in het water.

 

In 1969 was ik in Mariahoeve getuige van de huldiging van de ‘Haagse Bluf’-ploeg. Jan van Scheijndel van SNA was een soort Sjors van de Rebellenclub. Altijd in voor een geintje en een stunt. Hij verzamelde een stel uitstekende zwemmers om zich heen: Piet Brouwers, Paul van Daalen, Frank Jansen en Anke van de Veeken. En natuurlijk Ron Verroen. Om vervolgens met enige branie in een wereldrecordtijd in estafette het Kanaal over te zwemmen. Later ging je bezig met de Moderne Vijfkamp.

 

Met onze maatschappelijke carrières volgden we onze eigen weg. Gezwommen werd er nog wel, maar we kwamen elkaar niet meer in een wedstrijdbad tegen. Een volgende ontmoeting met jou volgde toen ik hoofd welzijn bij de gemeente Wateringen was en verantwoordelijk voor openluchtbad De Waterman. We spraken over het op afstand zetten van de exploitatie van dit, gelukkig nog steeds bestaande, recreatiebad. De politiek koos echter voor ‘Optisport’ van ZIAN-clubgenoot Jan Evert Veer. En onze wegen scheidden vervolgens opnieuw.

 

Op je vijftigste rondde je nog een studie interim-management aan de Universiteit Nijenrode af en je kreeg een trainerslicentie. Je was ook coach bij Jong Ondernemen, een project van de Haagsche Hogeschool.
Zwemtrainer, crisismanager, interimmanager, gediplomeerd zwemonderwijzer, militair sportinstructeur, autorijschoolhouder, adviseur bij het NEN, redacteur Waterspiegel, redacteur Recreatiespiegel. Je presenteerde in 1981 in het Kurhaus tijdens het congres 'mag het ook iets minder zijn?' een visie op de nieuw te bouwen sportunits. Ook initieerde je in 1980 een samenwerking tussen de toenmalige Nederlandse Vereniging van Zwemonderwijzers en de ANWB. Daaruit kwam het project PLONS voort, een veiligheidsproject voor op, in, aan en onder water. Je schreef daarvoor het boekje ‘PLONS’. En in 1982 introduceerde je als eerste in Nederland de term ‘turbozwemles’. Een wijze van instructie om in minder tijd een individu zwemveilig te krijgen.

 

In maart 2012 interviewde ik je voor het weekblad ‘Den Haag Centraal’. Ik citeer daaruit: ‘Het is de taak van ieder bestuur om een klimaat te creëren waarin de sociale en de sportieve ontwikkeling tot bloei komen. En dat is een hele klus. Want daarvoor is visie, durf en een professionele aanpak nodig. Een club moet je zien als een bedrijf. Alleen krijgen de bestuursleden geen cent voor hun harde werken. Dat vraagt ook veel van een voorzitter. Ik ben duidelijk, zeg wat ik vind en waar het op staat. Wanneer je het daar niet mee eens bent, dan moeten we argumenten uitwisselen.’

 

Op de ledenvergadering van 28 maart 2012 werd je als voorzitter geïnstalleerd. Om vervolgens op 1 januari 2013 af te treden vanwege mogelijke belangenverstrengeling met je zwemschool. Ron van der Harst nam tijdelijk de honneurs waar. Toen de plooien waren gladgestreken omdat een goede formule was gevonden, werd je opnieuw geïnstalleerd. En daar ging je…

 

Een voormalig medebestuurslid noteerde: ‘Ron was doorgaans hartelijk en goedlachs en zijn huis stond altijd open voor vergaderingen, overleggen et cetera. Diverse keren hebben we aan het De Eerensplein voorafgaande aan een bestuursvergadering genoten van een ‘eenvoudige doch voedzame maaltijd’. Die werd dan afgehaald bij de lokale Italiaan aan de overkant. Er waren uiteraard bestuurlijke meningsverschillen maar die konden altijd worden uitgesproken.

Ron vond het belangrijk dat de vrijwilligers af en toe in de watten werden gelegd. Initiatieven als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie annex bowling, het 'kliederen met verf' in de Plaspoelpolder, het gezamenlijk eten met het bestuur komen uit zijn koker. Dat mocht dan ook wat kosten. Daarmee wilde hij het verenigingsgebeuren promoten.’

 

Je loodste samen met je bestuur de club door de moeizame Coronaperiode, ook door gebruik te maken van steunmaatregelen. Je lobbyde daartoe succesvol bij de Haagse politiek.

Al je eerder genoemde ervaringen en skills gebruikte je bij het sturen van zo’n omvangrijke organisatie als HZZIAN. Ik weet uit eigen ervaring wat er aan te pas komt om een grote vrijwilligersorganisatie aan te sturen. Met mensen die allemaal bereid zijn om met passie en betrokkenheid veel eigen tijd en energie in hun club te steken. Maar allemaal wel met de eigen ervaringen en opvattingen. Waarbij de één linksaf wil, de ander rechtsaf en de derde rechtdoor. Het vraagt veel van een voorzitter om al die eieren netjes in het mandje te houden en samen richting de toekomst te koersen.

 

Maar helaas: ‘mooie liedjes duren niet lang’, zoals Lambiek van Suske en Wiske ooit zei. Enige tijd geleden kondigde je aan dat je als voorzitter ging stoppen. Dat is nu een feit en dat spijt ons allen zeer. Aan je indrukwekkende CV kun je nu ‘Was Voorzitter van HZZIAN’ toevoegen.

De vereniging is je heel dankbaar voor je inzet en betrokkenheid en wenst je alle goeds.

We gaan ervan uit je nog vaak in een zwembad aan te mogen treffen. In welke hoedanigheid dan ook.

 

Overigens, die ene Haagse zwemsportvereniging, waarvoor je in het interview van 2012 pleitte, die is er nog niet. Wellicht een volgende uitdaging?

 

Ron, het ga je goed!

Jos Praat

Praat praat "Uit het water herrezen"

Sanne werd op haar 6ᵉ jaar lid van (toen nog) Zian/Vitesse in 1985. Na het behalen van haar zwemdiploma’s stortte zij zich op het wedstrijdzwemmen. Als voorbeeld had zij haar grote zus Jimke en haar moeder Jolanda. Het zwemmen ging Sanne goed af. In 1988 behaalde zij al haar eerste clubrecord bij meisjes onder de 10 jaar en wel met 100m. wisselslag
in 1.44,7. Dat ging zo door tot in 1993 met in totaal 7 H.Z.ZIAN clubrecords. In 1994 en 1996 verbeterde zij ook KNZB kringrecords, waar zij schitterende diploma’s voor ontving van de KNZB-Den Haag. 1988 11-9.

H.Z.ZIAN was een hele gezellige vereniging, er waren veel (buitenlandse) wedstrijden en regelmatig trainingskampen, zomerkampen, sponsorlopen, strand trainingen en natuurlijk feestjes. Daar deed zij enthousiast aan mee.

Het viel op dat bij wedstrijden in het bad de Wervel in Rijswijk zij, na een blessure, een geslaagde comeback maakte en daar een eerste plaats verdiende met 100 m. vs (1.01,6) , de 200m ss en de 50 m. sprint. De jury vond dat Sanne bij de sprint duidelijk als eerste aantikte. Sanne echter dacht daar anders over en vond dat de eer aan Natalja Bannink van DSZ toekwam. Om die reden bood Sanne na de huldiging haar gouden plak aan aan haar concurrente. Indien de Kring Den Haag een sportiviteitsprijs had ingesteld, deze ongetwijfeld naar Sanne was gegaan. In 1993 werd zij wel clubkampioen. Het jaar daarop werd zij kringkampioen.

En bij en na wedstrijdzwemmen is er een logisch vervolg met waterpolo. Zij kon nog wel opgeroepen worden voor zwemwedstrijdnummers, waar zij bijna altijd aan meedeed, maar zij ging trainen in balbehandeling en zij zat al spoedig, het was nog steeds 1993, in een adspiranten meisjes team. Met dit team werden zij kring kampioen. Zij had daar ook veel inzet er kwam ook behoefte aan een kleding sponsor en spoedig zat zij in dames 1 tot 2001 aan toe en speelde daar tezamen met haar zus Jimke. In dat jaar is zij gestopt vanwege
huisje, boompje, beestje en verhuisde zij naar het achterland.

Haar familie woont nog hier, zij was dus nog regelmatig in het Haagse, zo ook bij het 100 jarig jubileum in Madurodam. Sanne bedankt voor alles wat je hier gepresteerd hebt voor H.Z.ZIAN en waarbij H.Z.ZIAN jou zeker niet vergeet. H.Z.ZIAN wenst je man Mario en je kinderen en overige familie veel sterkte toe, want je bent veel te vroeg van ons heengegaan

Praat praat "Uit het water herrezen"

Enith Brigitha kreeg een eigen standbeeld. ‘Uit het water herrezen’ heet het werk van beeldend kunstenaar Patrick Mezas. Zaterdag 15 oktober werd in het Almeerse Lumièrepark om 13:56,65 uur, de 100 meter tijd van Brigitha tijdens de Olympische Spelen 1976 waar ze een bronzen medaille won, het kunstwerk onthuld. Omdat ik heb gedoneerd om het beeld mogelijk te maken werd ik uitgenodigd de plechtigheid bij te wonen maar kon er helaas niet bij zijn. Brigitha (= de ‘stralende’) heb ik altijd met bijzondere aandacht gevolgd. Ik zag haar namelijk als 11-jarige debuteren bij de Koninkrijksspelen van 1967 op haar geboorte-eiland Curaçao. Een klein donker meisje in een licht badpak, meldt mijn geheugen, dat in het Rifbad moedig opging voor de 100 meter vrijeslag.

In de kerstvakantie van 1971/1972, bijna een halve eeuw geleden, ging een KNZB-zwemploeg voor het eerst op trainingsstage naar Las Palmas op Gran Canaria. Als bijzonder nieuwsfeit meldden enkele kranten dat Enith in het 50 meter bad, bij een ingelaste wedstrijd, de 100m vrije slag won in 59.6. Daarmee was zij de eerste Nederlandse die deze afstand in lang bad binnen de minuut zwom. Bij de Wereldkampioenschappen zwemmen in 1973 en 1975 haalde ze in totaal eenmaal zilver (op de 200 meter rugslag) en viermaal brons. Op de Spelen in Montreal (1976) pakte Enith bronzen medailles op de 100 meter en 200 meter vrije slag. Daarmee was ze de eerste gekleurde zwemster die Olympische medailles won. Later bleek dat de door doping opgepompte Oost-Duitse zwemsters zilver en wellicht goud voor de Nederlandse in de weg stonden. Enith vernam later van die malversaties en de daaraan gekoppelde oneerlijke uitslagen maar toonde zich niet rancuneus. Een geweldige sportvrouw dus! De inmiddels 67-jarige Brigitha werd in 1973 en 1974 uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar en werd daarvoor samen gehuldigd met Johan Cruijff. Jarenlang gaf Brigitha zwemles in het Diemense F.B. Duran zwembad. Onlangs sloot zij haar professionele carrière af.

Overzicht Fred Bakkenes

Historisch overzicht Fred Bakkenes.

Fred werd in oorlogstijd (het was 1943 WO II) lid van Vitesse, hij was toen 7 jaar. Hij heeft niet zo lang kunnen zwemmen omdat door gebrek aan kolen de zwembaden Mauritskade (waar Vitesse zwom) en Regentes moesten sluiten.  Hij is daarna schoolslag wedstrijdzwemmer geweest en polo’de in Vitesse 2 en 4. Van 1961 t/m 1965 zat hij in de kascommissie.

Op 1 april 1972 fuseren Zian en Vitesse tot Zian/Vitesse. De KNZB bekrachtigt dit per 1 augustus 1972. Hier is hij doorgegaan  met waterpolo in het vierde en tevens werd hij ook opgenomen in het veteranen 7-tal (vanaf 35 jaar en ouder).

In 1982 wordt hij als financieel deskundige aangezocht door het bestuur om samen met Aad Oudt een financieel beheer op te zetten. Het idee ontwikkelde zich om een sponsorloop te houden met de titel “Maak het rond met je ronden “, waarbij ca ƒ12000,- door de vereniging bij elkaar werd gelopen op het terrein van ons voormalige clubhuis aan de Genemuidenstraat. Fred zorgde voor de vergunningen en voor de financiële begeleiding. Hij neemt in 1984 van Paul Westra het penningmeesterschap over tot 1988 en gaat daarna door als algemeen bestuurslid tot 1993, met als afsluiting het vice-voorzitterschap tot 1994. Voor zijn bewezen diensten is hij per 2 maart 1996 ERELID.

In de veteranen competitie en Heren 4 polo ‘d hij door tot 1992.

Bij het afscheid van de Regentes georganiseerd door H.Z.ZIAN in maart 1995, wist hij ook bij de Gemeente voor elkaar te krijgen dat het badwater verwarmd bleef en iedereen een traantje kon laten bij deze definitieve sluiting.

Fred bedankt wat je allemaal voor HZ&PC/ZIAN/Vitesse gedaan hebt. Wij vergeten je niet! Fred is op 27 oktober overleden.
Veel sterkte voor je achter gebleven familieleden.

Nieuwsbrief nieuwjaar

Nieuwsbrief bestuur, jeugdcommissie en commissie elementair zwemmen december 2022Sluiting zwembaden in de kerstvakantie- Het zwembad Zuiderpark is de gehele kerstvakantie gesloten. De lessen starten daar weer op donderdag 12 en zaterdag 14 januari 2023.- Het zwembad Overbosch is de gehele Kerstvakantie open. Er wordt daar gezwommen op de dinsdag middag/avond.- Zwembad Forum in Voorburg open op de vrijdagen van 18.00 tot 21.00 uur.- Zwembad Waterthor is open vrijdagen van 17.45 tot 18.30 uur.Kijk ook op de website www.hzzian.nl tik aan menu rechtsboven, "Rooster" en dan vakantiesluiting.Diplomazwemmen!Op zondag 15 januari 2023 wordt het diplomazwemmen vanaf 13.30 uur gehouden in het zwembad De Waterthor. Mocht uw zoon/dochter hiervoor worden uitgenodigd dan ontvangt u NA 8 januari 2023 de officiële uitnodiging.Save the dateOp zondag 22 januari a.s. wordt vanaf 16.00 uur de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie met buffet gehouden in de Bowling te Scheveningen. Leden gratis entree, introducees 5 euro entree. In de HaZie-aan, die medio januari 2023 verschijnt vindt u nadere informatie.Tot slotWensen de leden van het bestuur, de leden van de jeugdcommissie en de leden van de commissie elementair zwemmen u hele fijne feestdagen en een gezond en sportief 2023 toe.

Bezoek Onderwaterfotograaf

Op zondag 7 november 2021 mocht ik weer aanwezig zijn tijdens de ouder-en-kind zwemlessen in de Escamphof. Ik kom nu al 10 jaar begin november foto's maken en iedere keer is het weer een feestje. Leuk om regelmatig bekende gezichten te zien bij de kinderen, hun ouders en de lesgevers van HZ-Zian, geweldig. Ik kom in heel veel zwembaden en kan gerust zeggen dat de meeste kinderen erg vrij zijn in het water. Geweldig om te zien en onderwater te mogen vastleggen. Tot volgend jaar!  

Groet Monique Hassink www.FotograafOnderwater.nl 

 

 

 

 

Dames Waterpolo Den Haag kunnen weer los.

Ze moesten anderhalf jaar wachten maar dit seizoen kunnen de Haagse polovrouwen ouderwets los gaan. Ook de teruggekeerde doelvrouw Larissa Kuijpers popelde om in de competitiewedstrijden weer in serieuze actie te komen.

„De coronaonderbreking vorig jaar was voor ons allemaal een flinke klap. Natuurlijk snapten we dat de competitie onder die omstandigheden niet verder kon maar we hadden zo’n zin om weer met elkaar te kunnen spelen. En dan zoiets”, blikt ‘Lars’ terug. De 30-jarige keepster moest na haar terugkeer naar Den Haag onevenredig lang wachten om weer met haar Haagse vriendinnen samen te kunnen spelen. De docent aan het MBO Rijnland maakte na haar carrière bij HZZIAN namelijk uitstapjes naar ZPBBarendrecht, het Barcelonese Mediterrani en Donk. Maar nu ligt ze weer bij het Haagse collectief onder de lat.

„De jaren bij die topclubs had ik niet willen missen. Maar alles is relatief. Doordat Mediterrani de kwalificatie Europacup niet haalde werd m’n contract niet verlengd en kwam ik naar Nederland terug. Plaatsen ze zich in de herkansing alsnog en of ik terug wilde komen. Maar toen had ik hier alweer een baan, dus jammer. Ik ben achteraf blij dat ik weer bij m’n oude vriendinnen terug ben. Den Haag is een onwijs gave club waar, als het moeilijk wordt, altijd weer mensen opstaan om de boel overeind te houden. Zo verzorgde Emilie van Zeggelaar tijdens de Lock down onlinetrainingen, zodat we in conditie bleven en nog onderling contact hadden.” De gewilde sluitpost is optimistisch over de Haagse kansen in de eerste klasse. Ze verwacht dat het team van coach Anton Heiden hoog in het linker rijtje zal eindigen. „De meeste tegenstanders ken ik overigens niet want er zijn inmiddels veel nieuwe speelsters actief. Overigens goed voor het Nederlandse polo” vindt ze.

„Ons team is een mix van zeer ervaren meiden en enkele nieuwkomers. Zo stroomde Sarah van der Lem door uit het tweede en IS Sytske van der Laan over van D’Elft. Zij brengt wat extra's voor het team, dus daar heb je wat aan.” Ook ziet ‘Lars’ de terugkomst van Lottie Verhagen verwachtingsvol tegemoet. „Ze komt uit Zwitserland en woont nu in een kamer in Den Haag. Met haar erbij hebben we een heel leuk team met mogelijkheden. We zullen zien of het allemaal werkt zoals bedoeld.”

 

Geld en Sport

Sport en geld vormen geen gelukkig huwelijk. Dat overpeinsde ik bij de recente nieuwsberichten over matchfixing (tennis en voetbal), de enorme transfersommen die op de hoofden van voetballers staan, het doordrukken van de Olympische spelen in Japan (met een zesde plaats voor de oranje polovrouwen).

Sport is ooit ontstaan als een vorm van vrijetijdsbesteding. Je kon je dagelijkse sores even opzij zetten door bijvoorbeeld met gelijkgestemden rondjes te rennen, tegen een bal aan te trappen, in het water te duiken en met latten onder van een berg af te roetsjen. Toen er competities ontstonden ging het om de prijzen. Wie het eerste aankwam, een tegenstander versloeg of met zijn team bovenaan het lijstje eindigde mocht zich kampioen noemen. Je kreeg een lauwerkrans of een medaille en tot zover niets aan de hand. Totdat zakenlui in de smiezen kregen dat er met sport ook goed geld viel te verdienen. Niet alleen in het illegale gokcircuit, maar je kon ook gewoon een ploeg kopen als investering. Die kon je vervolgens ook weer met winst van de hand doen. Aan het organiseren van evenementen viel eveneens een hoop te verdienen. Zie bijvoorbeeld het IOC, dat z’n kas spekt met de inkomsten van de Spelen.

 

Ego’s

Een ander aspect vormen de ego’s en ambities van bestuurders en coaches, die een substantiële rol spelen bij de commerciële vervuiling van de sport. Je moet en zal kampioen worden met je team, koste wat kost. Want je reputatie staat immers op het spel? Dus koop je spelers voor idiote bedragen. In de eredivisie bij het waterpolo, zie je ook dat vermogende clubs in gehaalde spelers investeren. Zoals het Borculose BZC, dat onlangs zonder te blozen vier Hongaren aan het met een Slowaak, Bulgaar en Serviër gevulde team toevoegde. Daarbij lijkt het zo te zijn dat, wanneer je een buitenlander aantrekt, er minimaal een huis en een baan aangeboden moeten worden. Sponsoren staan garant voor de investering die ertoe moeten leiden dat de ploeg richting titel dan wel Europacup gestuwd wordt. Of dat goed voor het Nederlandse polo is valt te bezien. Vertrekt zo’n aanwinst, dan valt er een gat. En doordat plekken door aangetrokken spelers worden bezet kan de jeugd, zo daarin al wordt geïnvesteerd, niet doorstromen. Dus op termijn zal blijken dat die ontwikkeling onze sport geen goed doet. Een club is niet van poenscheppers maar van de leden en de supporters. En die zijn er voor om hun kluppie te steunen. In goede en slechte tijden én dus ook financieel. De lasten van wanbeleid kan en mag je niet op de burger afschuiven. Desnoods begin je met de club van voren af aan. Hoe dat moet kun je van het Haagse polo leren.

 

Waterpolo Den Haag

Waterpolo Den Haag is dit tweede seizoen eredivisie begonnen zonder de gestopte Kjell Wansleeben. „We krijgen het sowieso zwaar maar zonder Kjell, altijd goed voor een trits treffers, wordt het extra lastig” weet Mark van Engelen. De Haagse coach, die aan zijn achtste seizoen bij de ‘Ooievaars’ begint, ziet het tweede jaar in de hoogste divisie met enige zorg tegemoet. „Wij hebben geen aanwas en zijn een schutter kwijt. Zonder sponsor heeft Den Haag weinig te makken en is dus op de transfermarkt oninteressant. Zet dat af tegen teams die blijkbaar met geld kunnen smijten en de ene na de andere buitenlander binnenhalen, dan zie je dat de krachtsverhoudingen behoorlijk scheef gaan lopen. Wij moeten het met de vaste ploeg rooien en dat is natuurlijk prima. Maar je wilt toch meekomen op het hoogste niveau en dan is het wel zuur dat je financieel geen potten kunt breken.” Aan de vooravond van het seizoen zet de coach de Haagse opties op rij. „De nummers dertien en veertien degraderen rechtstreeks, dus daar wil je niet bij zijn. Nummer twaalf speelt straks promotie/degradatiewedstrijden en ook die positie moeten we zien te vermijden. Het zal er om spannen wie straks in de gevarenzone terecht komt” oppert de doorgaans optimistische Hagenaar, het wordt zeker niet makkelijk voor ons maar we gaan het zien. Het blijft wél waterpolo natuurlijk.”

Feestelijk moment zwembad/theater de Regente

Afgelopen vrijdag 24 september was er in de Regentes een feestelijk moment, wat door Corona een aantal maanden was uitgesteld. De Regentes bestaat dit jaar 100 jaar. Zian wordt ook in dat jaar opgericht en gaat al gelijk daar zwemmen. Het is het eerste en grootste overdekte zwembad in Europa, dan nog met een kuip van 32 meter. In 1937 wordt het muurtje geplaatst tussen het kikkerbadje en het diepe en is het een volwaardig door de KNZB goedgekeurd 25 meter wedstrijd bad geworden.

Het feestelijk moment is georganiseerd om de vele medewerkers en sponsors te bedanken voor al het werk wat afgelopen periode is geleverd. Dit heeft o.a. geresulteerd in een nieuwe multifunctionele tribune in de grote zaal en deze kan eenvoudig in verschillende standen gezet worden.

Zoals bekend heeft documentalist Bert Alers een boek geschreven: “Van water naar theater” en naar aanleiding van het aanleveren van veel beeld materiaal is er toen de vraag gesteld: Kan er geen blijvende expositie georganiseerd worden voor en door de zwemverenigingen die altijd in de Regentes gezwommen hebben. Nu dit is inmiddels met ja beantwoord. Op de hoge tribune onder de klok is een ruimte beschikbaar gesteld en in de gang achter de oude kleedhokjes zijn de verouderde foto’s vervangen een uitgebreid voor deze expo. Daar is weer veel Zian materiaal naar toegegaan, zoals bekers, medailles en foto’s. Daarvoor moest een keuze gemaakt worden uit ca 12 verhuisdozen met bekers en ca 25 kg medailles die van H.Z.ZIAN in de opslag staan. Een behoorlijke klus.

De Nieuwe Regentes gaat in het kader van de jaarlijkse monumenten dagen maandelijkse rondleidingen organiseren. Houd dat in de gaten indien je interesse hebt, de info is heel divers en vol verrassingen. Bij theater bezoek kan je best even gaan gluren, zoek dan even contact met een medewerker.

 

Afsluitende zwemles voor de zomervakantie

Omdat het bijna zomervakantie is zullen willen wij vanuit H.Z.ZIAN dit met een feestje afsluiten.
Dit gaan we doen door in de lessen van 10 juli tot 16 juli alleen maar spelletjes te organiseren waarbij ze op een geweldige manier in het water bezig zijn.
Zet voor deze week je feestmuts op en kom er een gezellige afsluitingszwemles van maken voordat iedereen op vakantie gaat.

Na afloop krijgen alle kinderen een kleinigheidje mee.

 

H.Z.ZIAN krijgt licentie

Eerste Erkende Zweminstituten Internationale Zwemdiploma’s krijgen licentie, waaronder H.Z.ZIAN.
 
Op donderdag 12 en vrijdag 13 november jl. zijn de eerste licenties uitgereikt. Uit handen van Richard en Marlies (ENVOZ), ontvingen Richard Timpen, Betty van Vossen, Ronny Cocchi, Sanne Hemelaar en Danielle Pronk een gedrukt en digitaal licentiebewijs.
 
De organisatie die een ENVOZ Licentie Erkend Zweminstituut Internationale Zwemdiploma’s heeft, staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Zij biedt de nodige handvatten zodat zwemmen aan iedereen geleerd kan worden. Deze kwaliteitsstempel geeft ouders daarom zekerheid dat ze met een professioneel en erkend zweminstituut afspraken maken.

De Nieuwe Regentes

 

Spreid, sluit! Oh wat kijken we hiernaar uit! Zaterdag 25 april, 17.00 uur, de première van de documentaire die Omroep West over De (Nieuwe) Regentes maakte: Van Water naar Theater. Natuurlijk te zien bij Omroep West.

Zet 'm in je agenda want het is een prachtige document geworden met unieke beelden en bijzondere verhalen. De documentaire is na de première overigens nog 24 uur lang ieder uur te zien op Omroep West.

In de Haagse Weimarstraat vlakbij het Regentesseplein staat een prachtig art-deco gebouw. Verscholen tussen de woonhuizen en winkels vind je hier theater De Nieuwe Regentes. Een theater voor en door de buurt. In eerste instantie zou je niet denken dat achter deze smalle voorgevel een theater schuil gaat. Een gebouw met een lange en rijke historie. Nu komen hier theatergezelschappen, dansers, poëten en muzikanten. Maar wist je dat dit ooit het domein was van schoonspringers, waterpolo-ers, winnaars en verliezers? Overleven in het water, mysterieuze badhokjes en tegeltjes waar je over uit gleed als je te hard rende. In de beginjaren was dit de grootste overdekte badinrichting van Europa. Hier moest je als Haagse jongen of meisje zijn om je zwemdiploma’s te halen. Al dan niet gekleed het water in, met een strenge badmeester aan de kant. Een plek waar zwemrecords sneuvelden, waar je met je bibberbenen op de duikplank stond of met een glimlach op je gezicht na je eerste kus in het badhokje. Een gebouw waarin heel Den Haag zijn baantjes heeft getrokken of een stortbad nam.

In de documentaire 'Van Water naar Theater' halen we herinneringen op aan 100 jaar rijk verleden met de hoofdrolspelers van toen en nu. Met zwemkampioenen Ria van Velsen en Wieger Mensonides, badmeesters Ted Jorritsma en Donald Duk en sportverslaggever Jos Praat laten we oude tijden herleven. Maar ook met actrice Guusje Eijbers, die met haar vooruitziende blik wist dat dit een theater moest worden toen de deuren van het zwembad sloten in 1995.

Deze documentaire wordt uitgezonden ter ere van het 100-jarig bestaan van De Regentes in april 2020. Kijk voor meer jubileumactiviteiten op www.denieuweregentes.nl

Zie hier het Promofilmpje:
https://www.facebook.com/DeNieuweRegentes/videos/2542983016014050/

Overlijden Bep van den Berge - Klazinga

Ons bereikte het trieste bericht van het overlijden van Bep van den Berge - Klazinga. Bep was een clubicoon in het wedstrijdzwemmen en waterpolo en later als trainer van de wedstrijdploeg. Bep heeft veel bijgedragen aan de successen van Zian, /Vitesse en later H.Z.ZIAN. We zullen haar missen en herinneren als een geweldige vrouw. We wensen haar familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Nieuwe penningmeester

H.Z.ZIAN is een grote zwemvereniging in de Haagse regio met een rijke historie. Zwemlessen en waterpolo zijn onze belangrijkste activiteiten. Als opvolger van de huidige functionaris Heeft H.Z.ZIAN een penningmeester ingaande het boekjaar 2019. De penningmeester maakt deel uit van het bestuur en bepaalt mede het (financiële) beleid van de vereniging.
 
Op de buitengewone algemene ledenvergadering van 25 september 2019 is Mw Annemieke Stap-Vergeer benoemd als penningmeester. Ingaande 1 oktober volgt zij Caroline Boonstra op.
 
Wij willen Caroline onwijs bedanken voor haar werkzaamheden afgelopen periode, wij als club zijn dankbaar voor haar inzet.
En verwelkomen Annemieke van harte als penningmeester.
 

H.Z. Zian op kamp 2020

In mei is het zover: alweer het vierde H.Z.Zian Jeugdkamp! Na het succesvolle kamp van vorig jaar, hebben we besloten het kamp dit jaar weer in het Hemelvaartsweekend plaats te laten vinden. Dat is dit jaar het weekend van 21 t/m 24 mei en dit jaar gaan wij naar Voorschoten! Dit is de uitgelezen kans om de kinderen een paar dagen te laten genieten van leuke activiteiten met verenigingsgenoten. Tijdens dit kamp zorgt een groep enthousiaste begeleiders dat uw kind een onvergetelijke tijd heeft!
 
Het kamp is voor alle kinderen vanaf 6 jaar oud. Zij mogen hun vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje meenemen, zelfs als deze (nog) geen lid is van de vereniging. Wil uw zoon of dochter ook mee? Geef hem/haar dan op! Heeft u nog vragen? Dan kunt u ons altijd mailen:  

U kunt zich hier aanmelden voor het jeugdkamp!

Overlijden Frans van der Vegt

Ons bereikte het droevige bericht van het overlijden van Frans van der Vegt. "Ome" Frans heeft zich jarenlang op bijzondere wijze ingezet voor onze vereniging. Als trainer van de pupillenpolo heeft hij diverse latere toppers de beginselen van waterpolo bijgebracht. Ook de zwemlessen van "Ome" Frans in de Escamphof waren legendarisch. Zoveel kinderen hebben daar met plezier zwemmen geleerd. We zijn verdrietig, maar denken hier met een glimlach aan terug. We wensen zijn familie sterkte bij het dragen van dit verlies.

H.Z. Zian op kamp

In mei is het zover: alweer het derde H.Z.Zian Jeugdkamp! Na het succesvolle kamp van vorig jaar, hebben we besloten het kamp dit jaar weer in het Hemelvaartsweekend plaats te laten vinden. Dat is dit jaar het weekend van 30 mei t/m 2 juni en dit jaar gaan wij naar Nootdorp! Dit is de uitgelezen kans om de kinderen een paar dagen te laten genieten van leuke activiteiten met verenigingsgenoten. Tijdens dit kamp zorgt een groep enthousiaste begeleiders dat uw kind een onvergetelijke tijd heeft!
 
Het kamp is voor alle kinderen vanaf 6 jaar oud. Zij mogen hun vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje meenemen, zelfs als deze (nog) geen lid is van de vereniging.  Wil uw zoon of dochter ook mee? Geef hem/haar dan op! Heeft u nog vragen? Dan kunt u ons altijd mailen:  

U kunt zich hier aanmelden voor het jeugdkamp!

  1. De Houtzagerij
  2. De Waterthor
  3. Escamphof
  4. Forum Kwadraat
  5. Zuiderpark
  6. Overbosch
  7. Hofbad