©onfraFoto – Frank van Leeuwen

Maurice op Reis

Maurice van den Berge gaat geen uitdaging uit de weg Van Himalaya tot bed and breakfast

Hij heeft een kast vol medailles, bedwong zwemmend Het Kanaal, beklom een acht kilometer hoge berg in de Himalaya en speelde op het hoogste niveau waterpolo bij HZZIAN. Binnenkort vertrekt hij met echtgenote Ien naar Frankrijk om daar een bed en breakfast te exploiteren, maar eerst nog even een ereronde met zijn polovrienden van de voormalige Haagse hoofdklasser.

Wie het tegen de mannenploeg van Waterpolo Den Haag 4 moet opnemen is nog niet jarig. Het team is namelijk samengesteld uit een generatie ervaren hoofdklassers met twee Europacuptoernooien op de cv. De vriendenploeg maakt van iedere wedstrijd een galavoorstelling waterpolo. Zo begon tegenstander D’Elft onlangs aan een kansloze missie in het Hofbad: 21-5 voor de ‘Ooievaars’. „Aan verliezen denken we niet, een gelijkspel kan nog net. We spelen nu reserve tweedeklasse en willen dat graag zo houden. Vorig jaar lieten de jongens een promotie zitten, anders moesten ze weer het hele land door. En dat is ook weer niet de bedoeling” vertelt Van den Berge. De linkshandige schutter voelt zich na jaren weer helemaal thuis bij de mannen met wie hij door dik en dun indrukwekkende poloavonturen beleefde. „Dat ik gevraagd werd om dit seizoen weer met deze gasten mee te spelen is een buitenkansje. Zo kan ik, voor ons definitief vertrek naar Frankrijk, het gevoel van saamhorigheid herbeleven én nog even lekker ballen. Dat kan dan nog mooi bij alle goede herinneringen die ik meeneem wanneer we naar de Creuze verkassen.”

In de Mazda-showroom van Van den Berge in de Haagse Balistraat hangen kinderfoto’s van de dochters Maud en Renée. „De meiden zijn inmiddels 23 en 20 en zelfstandig. We hebben dus de handen vrij om een andere koers te gaan varen. De autohandel is niet meer wat het geweest is en ik heb er geen moeite om het bedrijf na 33 jaar los te laten. Ien is zelfstandig interieurontwerpster en is ook klaar voor een nieuwe uitdaging. We zijn beiden 53 en dat is een leeftijd waarop je nog een radicale switch richting de toekomst kunt maken. En dat hebben we gedaan.” Lang heeft het stel niet nagedacht over het besluit tot emigratie. „We brachten al vijftien jaar onze vakanties door in het hotelletje in Moutier Malcard, driehonderd kilometer ten zuiden van Parijs. Toen de eigenaar ons dit jaar vertelde te willen stoppen, begonnen in onze hoofden de radertjes te draaien en waren we samen er snel uit. Dus zijn we straks volgens de Franse wetgeving petites entrepreneurs.”

„Maar eerst ons huis in Honselersdijk verkopen, de zaken netjes afronden en het poloseizoen met de jongens afmaken” haast de voormalig zwemkampioen te zeggen. Naast zijn Ien en hond Pluk reizen straks ook alle sportieve herinneringen mee naar Frankrijk. Zoals die van de beklimming van de ‘Makalu 2’ in de Himalaya en bergen in Iran en Ecuador. En vooral ook van de vele zwemsuccessen met HZZIAN -waaronder deelname aan twee Europese jeugdkampioenschappen- en de avonturen met de Haagse polo-elite. En vergeet de gezwommen oversteek Capri-Napels en zijn 47-kilometer lange Kanaaltocht uit 2013 niet. „Die sponsortocht van 42 kilometer bracht elf mille voor de actie ‘Spieren voor spieren’ op” vermeldt de Hagenaar met gepaste trots. Toen Maurice in het donker bij Cap Gris Nez aan wal klom werd hij opgewacht door z’n polomaten Tom van Nieuw Amerongen en Stefan Derwig. „Een absolute verrassing. Die kerels waren in het zoeklicht van m’n volgboot langs

de rotsen naar beneden geklauterd. Toen ik met die boot naar Engeland terugkeerde moesten ze in het donker hun glibberige weg terug naar boven zien te vinden. Maar ook dat avontuur liep goed af” geeft de optimistische Van den Berge als uitsmijter mee.

Ga terug

  1. De Houtzagerij
  2. De Waterthor
  3. Escamphof
  4. Forum Kwadraat
  5. Zuiderpark
  6. Overbosch
  7. Hofbad