Geld en Sport

Sport en geld vormen geen gelukkig huwelijk. Dat overpeinsde ik bij de recente nieuwsberichten over matchfixing (tennis en voetbal), de enorme transfersommen die op de hoofden van voetballers staan, het doordrukken van de Olympische spelen in Japan (met een zesde plaats voor de oranje polovrouwen).

Sport is ooit ontstaan als een vorm van vrijetijdsbesteding. Je kon je dagelijkse sores even opzij zetten door bijvoorbeeld met gelijkgestemden rondjes te rennen, tegen een bal aan te trappen, in het water te duiken en met latten onder van een berg af te roetsjen. Toen er competities ontstonden ging het om de prijzen. Wie het eerste aankwam, een tegenstander versloeg of met zijn team bovenaan het lijstje eindigde mocht zich kampioen noemen. Je kreeg een lauwerkrans of een medaille en tot zover niets aan de hand. Totdat zakenlui in de smiezen kregen dat er met sport ook goed geld viel te verdienen. Niet alleen in het illegale gokcircuit, maar je kon ook gewoon een ploeg kopen als investering. Die kon je vervolgens ook weer met winst van de hand doen. Aan het organiseren van evenementen viel eveneens een hoop te verdienen. Zie bijvoorbeeld het IOC, dat z’n kas spekt met de inkomsten van de Spelen.

 

Ego’s

Een ander aspect vormen de ego’s en ambities van bestuurders en coaches, die een substantiële rol spelen bij de commerciële vervuiling van de sport. Je moet en zal kampioen worden met je team, koste wat kost. Want je reputatie staat immers op het spel? Dus koop je spelers voor idiote bedragen. In de eredivisie bij het waterpolo, zie je ook dat vermogende clubs in gehaalde spelers investeren. Zoals het Borculose BZC, dat onlangs zonder te blozen vier Hongaren aan het met een Slowaak, Bulgaar en Serviër gevulde team toevoegde. Daarbij lijkt het zo te zijn dat, wanneer je een buitenlander aantrekt, er minimaal een huis en een baan aangeboden moeten worden. Sponsoren staan garant voor de investering die ertoe moeten leiden dat de ploeg richting titel dan wel Europacup gestuwd wordt. Of dat goed voor het Nederlandse polo is valt te bezien. Vertrekt zo’n aanwinst, dan valt er een gat. En doordat plekken door aangetrokken spelers worden bezet kan de jeugd, zo daarin al wordt geïnvesteerd, niet doorstromen. Dus op termijn zal blijken dat die ontwikkeling onze sport geen goed doet. Een club is niet van poenscheppers maar van de leden en de supporters. En die zijn er voor om hun kluppie te steunen. In goede en slechte tijden én dus ook financieel. De lasten van wanbeleid kan en mag je niet op de burger afschuiven. Desnoods begin je met de club van voren af aan. Hoe dat moet kun je van het Haagse polo leren.

 

Waterpolo Den Haag

Waterpolo Den Haag is dit tweede seizoen eredivisie begonnen zonder de gestopte Kjell Wansleeben. „We krijgen het sowieso zwaar maar zonder Kjell, altijd goed voor een trits treffers, wordt het extra lastig” weet Mark van Engelen. De Haagse coach, die aan zijn achtste seizoen bij de ‘Ooievaars’ begint, ziet het tweede jaar in de hoogste divisie met enige zorg tegemoet. „Wij hebben geen aanwas en zijn een schutter kwijt. Zonder sponsor heeft Den Haag weinig te makken en is dus op de transfermarkt oninteressant. Zet dat af tegen teams die blijkbaar met geld kunnen smijten en de ene na de andere buitenlander binnenhalen, dan zie je dat de krachtsverhoudingen behoorlijk scheef gaan lopen. Wij moeten het met de vaste ploeg rooien en dat is natuurlijk prima. Maar je wilt toch meekomen op het hoogste niveau en dan is het wel zuur dat je financieel geen potten kunt breken.” Aan de vooravond van het seizoen zet de coach de Haagse opties op rij. „De nummers dertien en veertien degraderen rechtstreeks, dus daar wil je niet bij zijn. Nummer twaalf speelt straks promotie/degradatiewedstrijden en ook die positie moeten we zien te vermijden. Het zal er om spannen wie straks in de gevarenzone terecht komt” oppert de doorgaans optimistische Hagenaar, het wordt zeker niet makkelijk voor ons maar we gaan het zien. Het blijft wél waterpolo natuurlijk.”

Ga terug

  1. De Houtzagerij
  2. De Waterthor
  3. Escamphof
  4. Forum Kwadraat
  5. Zuiderpark
  6. Overbosch
  7. Hofbad