Praat praatje: Ontwikkeling in de zwemwereld

Boven alles werd iedereen in onze vereniging die haar kende verpletterd  door het veel te vroege overlijdensbericht van Sanne Will-van Iersel. Voormalig wedstrijdszwemster en waterpolospeelster en zus van Jimke. Altijd opgewekt en goedlachs maar als sporter steeds gefocust. Echtgenote en moeder van drie, die slechts 43 jaar mocht worden. Zó oneerlijk. Hierbij valt al het onderstaande gedoe eigenlijk in het niet. 

Zo ging zwembad Overbosch iedere zondagochtend om 11.00 uur dicht, zodat het personeel pauze kan houden. Zwemmers moeten dan het water uit, zich aankleden, een half uur wachten, zich weer in badkleding hijsen en mogen vervolgens weer het water in. Juridisch gezien heef iedereen recht op een pauze; dat is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. De maatregel leidde echter tot veel ontevredenheid onder de zwemmers en ophef in de media. Terecht. De gemeente Den Haag laat weten dat een personeelsgebrek ten grondslag ligt aan deze klantonvriendelijke maatregel. Huh? Niemand te vinden die een half uur kan invallen zodat iedereen lekker kan doorzwemmen? Kom nou! Het lijkt mij meer een gevalletje gemakzucht van planners of managers op het IJspaleis. Je gaat mij écht niet wijsmaken dat er niet een creatieve oplossing voor dit onverkwikkelijke stukje Haags theater van de lach is te vinden. Een mix van ambtelijke nonchalance en een gebrek aan klantvriendelijkheid, lijkt me. 

Van serieuzere aard is het standpunt van de Wereldzwembond FINA inzake transgenders in de vrouwensport. Zij zullen worden uitgesloten op eliteniveau, om competitievervalsing tegen te gaan. Cees-Rein van den Hoogenband, voorzitter van de medische commissie van de FINA, geeft uitleg in de AD/HC over de ophef die daarover is ontstaan. “Het gaat er in essentie om dat je als mannen die zich vrouw voelen gaat toelaten tot de vrouwencompetitie. Daarmee veroorzaak je een zekere ongelijkheid” betoogt de vader van Pieter. ”Iemand die een genderbevestigende behandeling na de puberteit ondergaat, heeft in het geval van man naar vrouw een voorsprong op lichaamsbouw, spierontwikkeling, botsterkte, vergroot hart en grotere longcapaciteit. Plak je dat op het vrouwenzwemmen, dan heb je een concurrent die iedereen verslaat.” Klare taal. 

Een voorbeeld is de  Amerikaanse Lia Thomas. Geboren als jongen en nu verder als vrouw door het leven gaand. In het zwembad voor alle vrouwelijke tegenstanders onverslaanbaar. Van den Hoogenband realiseert zich dat bij alles wat hij hierover zegt, wel iemand boos zal maken. Want de discussie staat inmiddels op scherp. “De ongerijmdheid dat inclusie en eerlijkheid niet altijd samen gaan, maakt het zo moeilijk om over dit onderwerp te praten” aldus Cees-Rein. Kijk je naar de feiten, dan heeft de FINA een keihard punt. Foto’s van, in dit geval Thomas, laten niets aan duidelijkheid te wensen over. Er staat een vrouw in een mannenlichaam op de hoogste plek van het schavotje. Wegens haar fysiek onaantastbaar voor haar tegenstanders. Het is een kwestie met ethische, morele  en praktische aspecten die in de discussie over elkaar heen buitelen. En waar het laatste woord nog wel niet over gesproken zal zijn. Maar de FINA heeft bij dit vraagstuk wel z’n nek uitgestoken en daar is moed voor nodig.  

Ga terug

  1. De Houtzagerij
  2. De Waterthor
  3. Escamphof
  4. Forum Kwadraat
  5. Zuiderpark
  6. Overbosch
  7. Hofbad