Feestelijk moment zwembad/theater de Regente

Afgelopen vrijdag 24 september was er in de Regentes een feestelijk moment, wat door Corona een aantal maanden was uitgesteld. De Regentes bestaat dit jaar 100 jaar. Zian wordt ook in dat jaar opgericht en gaat al gelijk daar zwemmen. Het is het eerste en grootste overdekte zwembad in Europa, dan nog met een kuip van 32 meter. In 1937 wordt het muurtje geplaatst tussen het kikkerbadje en het diepe en is het een volwaardig door de KNZB goedgekeurd 25 meter wedstrijd bad geworden.

Het feestelijk moment is georganiseerd om de vele medewerkers en sponsors te bedanken voor al het werk wat afgelopen periode is geleverd. Dit heeft o.a. geresulteerd in een nieuwe multifunctionele tribune in de grote zaal en deze kan eenvoudig in verschillende standen gezet worden.

Zoals bekend heeft documentalist Bert Alers een boek geschreven: “Van water naar theater” en naar aanleiding van het aanleveren van veel beeld materiaal is er toen de vraag gesteld: Kan er geen blijvende expositie georganiseerd worden voor en door de zwemverenigingen die altijd in de Regentes gezwommen hebben. Nu dit is inmiddels met ja beantwoord. Op de hoge tribune onder de klok is een ruimte beschikbaar gesteld en in de gang achter de oude kleedhokjes zijn de verouderde foto’s vervangen een uitgebreid voor deze expo. Daar is weer veel Zian materiaal naar toegegaan, zoals bekers, medailles en foto’s. Daarvoor moest een keuze gemaakt worden uit ca 12 verhuisdozen met bekers en ca 25 kg medailles die van H.Z.ZIAN in de opslag staan. Een behoorlijke klus.

De Nieuwe Regentes gaat in het kader van de jaarlijkse monumenten dagen maandelijkse rondleidingen organiseren. Houd dat in de gaten indien je interesse hebt, de info is heel divers en vol verrassingen. Bij theater bezoek kan je best even gaan gluren, zoek dan even contact met een medewerker.

 

Ga terug

  1. De Houtzagerij
  2. De Waterthor
  3. Escamphof
  4. Forum Kwadraat
  5. Zuiderpark
  6. Overbosch
  7. Hofbad